Vaccination og Loppemidler

Lopper og flåter

At behandle mod flåter og lopper er efter min mening et valg mellem pest eller kolera. Lopper er en meget ubehagelig gæst i hjemmet, og flåter kan være bærer af alvorlige sygdomme. Jeg tænker ikke der er nogle midler der er "sunde" for vores hunde, og behandler selv kun ved konstateret lopper (kræver 4-6 måneders behandling). Flåter behandler jeg forbyggende for på campingferie, eller ved højsæson, også for at sikre at de ikke sætter sig på os mennesker. Resten af tiden behandler jeg ikke.

Lopper

Jeg foretrækker selv Program Vet piller mod lopper, og tror at det er det mest skånsomme ved loppeangreb (der er intet effektivt som er fantastisk, det er jo alle stoffer vi giver vores hund). Program Vet slår ikke de voksne lopper ihjel, men hindre udvikling af afkom, hvorved formering af lopper stopper og de voksne vil dø ud. Produktet kan benyttes forebyggende. Personlig behandler jeg kun når jeg har lopper i huset, og her behandler jeg 6 måneder i træk.

HUSK; Bay Vantic og Activyl Tic er kendt for at kunne medføre voldsomme bivirkninger inden for vores racer. Frontline er de flest lopper resistente overfor, og produktet er derved totalt virkningsløst. Nogle i vores racer kan også blive syge af Fontline. Ved produkter der dryppes på huden, er det gerne indholdsstofferne tilsat dråberne for at få det igennem hudens barriere, som hundene reagere imod.

Ved voldsomme loppeangreb kan man starte med at give en dosis NextGard og så herefter overgå til det mildere produkt Program Vet en måneden efter. NextGard er en pille som modvirker både flåter og lopper, det er et kraftigere produkt, som slår de voksne lopper ihjel(fås på recept fra dyrlægen). 

Det er normalt kattelopper der er årsagen til loppeangreb, og de kan overleve længe i hjemmet, så det er vigtigt at behandle 4-6 måneder. Man kan læse om loppernes cyklus via følgende link http://www.dpil.dk/dpil2005/HTML/kattelopper.htm

Jeg har heldigvis ikke haft lopper i mere end to år :)

Flåtmidler

Der bliver snakket om alvorlige bivirkninger ved loppe- og flåtmidlet Bravecto, som fås i pille form på recept, og specielt i England kører debatten, men om der er noget om det skal jeg ikke kunne sige. Jeg har dog hørt om flere Havanais der har reageret negativt på produktet. Der er ingen af produkterne der er sunde, og Minnie har f.eks. reageret voldsomt mod Frontline, som man tidligere anvendte meget.

Hvis man har behov for produkter der modvirker både flåter og voksne lopper, så er NextGard et produkt der gives oftere (hver 4. uge) end Bravecto (hver 3. måned). NexGard indeholder nogle lignede stoffer som Bravecto, men tilgengæld i betydelig lavere dosis, da dosis ikke skal kunne være virksomt i hele 3 måneder med fuld effekt.

F.eks. ved camping i Sverige eller på Bornholm, hvor flåterne bære nogle flere sygdomme, kan NexGard være et alternativ. Ved camping er Seresto loppehalsbånd mod lopper og flåter fra dyrlægen også en mulighed, halsbåndet har den fordel at det kan pilles af, så snart man kommer hjem fra camping.

Alternativ behandling

Pebemynte spray skulle være effektiv forebyggende behandling mod flåter og lopper, med en afskrækkende effekt (Totalt hamløst). Fremstilles let ved pebermyntedråber i vand og benyttes inden gåturen (10 ml rækker til en liter). Jeg har afprøvet det på skovtur i højsæson, men der var stadigvæk flåter der fandt vej, men jeg ved selfølgelig ikke om det var et mindre antal. Tilgengæld var der ingen af de mange små flåter i pelsen, som satte sig fast i huden, efter jeg efter hjemkomst vaskede i IV San Bernard produktet Protective Shield.

Vaccinationsanbefalinger

Jeg var til et enormt spændende foredrag om vaccinationer og titertest januar 2017. Emnet vaccinationer er et område med mange holdninger, og følgende er min personlige tilgang til det. Tilbage til foredraget af foredragsholder dyrlæge Lise Bang Hansen, som var opbygget omkring den nyere forskning på området. Lise har skrevet bogen ”Giv din hund og kat et sundt liv”, men selve foredraget var baseret på retningslinjer fra den global organisation af smådyrlæger WSAVA og forskernes anbefalinger i ”Vaccination Guidelines for new puppy owners”. I kortet træk har jeg sammenfattet holdningen ved foredraget som fire punkter
1) Kernevaccination (tre dødlige sygdomme) når hvalpen er 16 uger er den vigtigste vaccination at få foretaget. Evt også 8 og 12 uger.
2) Vacciner aldrig rabies og kernevaccinationer samtidig, det giver højere risiko for bivirkninger
3) Overvej mængden af vaccinationer igennem hundens levetid og hvilken der er relevante 
4) Vaccination mod leptospirose er den med flest bivirkninger
Kernevaccinationer: Kernevaccinationer mod Parovirus, Hundesyge og Smitsom Leverbetændelse er meget vigtige, men ikke hyppigere end hvert 3. år efter vaccination i hvalpealderen. Heldigvis er mange dyrlæger holdt op med den automatiske årlige vaccination af kernevaccination. Vaccinen er en levende vaccine, med meget høj effekt, så immunitet dannes ofte allerede efter den første vaccination. Hvalpe vaccineres når de er 8 og 16 uger, eller 12 og 16 uger (det rigtige tidspunkt i hvalpealderen er vanskeligt at afgøre, hvilket er årsag til flere vaccinationer, da antistoffer fra moderen falder omkring 8 til 16 ugers alderen). Den vigtigste vaccination er når hvalpen er 16 uger, da nyere forskning viser, at der her ikke er antistoffer tilbage fra moderen og det hermed med sikkerhed er hvalpens eget immunsystem, som danner antistoffer. Efter vaccination i 16 ugers alderen vil formodentlig mere end 98% af hundene være dækket livslangt. For at sikre effekt kan man vælge at booste vaccinationen et sted mellem 6 og 12 måneder efter hvalpe vaccinationen eller foretage en titertest (ved blodprøve se længere nede) for kontrol af effekt. Den voksne hund er ikke bedre dækket ved at vaccinere mange gange, så herefter kan man vælge at vaccinere hvert 3-4 år eller få lavet undersøgelse af antistoffer ved en titertest (nogle vælger bare at stoppe med at vaccinere). I dagene (3-10 dage ) efter vaccination af blandingen af disse 3 dødelige sygdomme, så er immunsystemet optaget, og hvalpen/hunden er mere modtagelig for andre sygdomme i denne periode.
Af andre vacciner tilbydes f.eks.
Kennelhoste: Kennelhoste er en slags hundeinfluenza, vaccinen er den mindst effektive af vaccinerne og har ikke nødvendigvis altid nogen effekt, til gengæld har vaccinen få bivirkninger, men vær opmærksom på at hunden kan smitte andre hunde med kennelhoste i dagene efter vaccination.
Leptospirose: Leptospirose er en ekstremt sjælden ”tropesygdom”, som kan behandles, de fleste dyrlæger har ikke mødt tilfælde. Det er den vaccine med absolut flest bivirkninger. Det er en mindre holdbar vaccine, som skal gentages rutinemæssigt, da det er en dræbt virus tilsat hjælpestoffer for at aktivere immunsystemet. Små racer oplever oftere bivirkninger, og man bør overveje nødvendigheden af vaccinationen i disse racer.
Rabies: Rabies er ligeledes en mindre holdbar vaccine, som skal gentages rutinemæssigt, da det er en dræbt virus tilsat hjælpestoffer for at aktivere immunsystemet. Rabies skal vaccineres ved udlandsrejser, men det er en vaccine med mulige bivirkninger, så for at mindske risiko bør der ikke vaccineres med rabies samtidig med andre vacciner. Små hunde oplever oftere bivirkninger, men risiko mindskes ved ikke at vaccinere med flere vacciner samtidigt.
Af bivirkninger på vacciner blev nævnt, immun reaktion lige umiddelbart efter vaccinen, mens der af potentielle lang tids bivirkninger blev nævnt allergi og autoimmune sygdomme.
Generalt om bivirkninger: Bivirkninger er selvfølgelig i ekstremt få tilfælde og ifølge rapport formodentlig mindre end 1%. Det er primært hjælpestofferne i vaccinerne, som er årsag til bivirkninger, og det er oftere mindre hunderacer som får bivirkninger. Man har i dag mulighed for at undersøge om hundens kernevacciner stadigvæk er virksomme ved titertest (undersøgelse for antistoffer i en dråbe blod), og samtidig kan man overveje hvilken andre vaccinationer end kernevaccinationer man vil give sin hund. Der går nok nogle år inden titertest er praksis hos flertallet af dyrlæger, men Dansk Kennel Klub anerkender nu tittertest på lige for med dokumentation for vaccination, og dyrlæge Anett Weber i nordsjælland www.dyrlaegeanettweber) og Lise Bang Hansen fra Odense foretager dem. Læs mere om emnet på http://www.wsava.org/guidelines/vaccination-guidelines

Forkortelser på de enkelte vacciner kan findes her http://www.medicintildyr.dk/specialtema/immunprofylakse/vacciner-og-sera-til-hund.aspx

 

| Svar

Nyeste kommentarer

09.08 | 19:06

Hej Katrine. Fantastisk hjemmeside med alle de bedste tips og gode råd, man som nyslåede havaneserejer har brug for. Tak.

23.03 | 20:04

Hej
Vi er en famile på 4, hviraf de to unge er hhv. 15 og 19 år.
Vi har længe ønsket en Bichon Havansise hund, så vi vilspørge om du venter hvalpe iår?

18.03 | 19:46

Hej Anders ‘
Hunde 🐶
Vande

25.09 | 09:22

Tak for god inspiration til mine overvejelser ang. valg af hunderace. Må jeg spørge ind til, om der er forskel på, hvor meget pelspleje hver race kræver? Anette